Elucubracions audiovisuals de Marla Jacarilla

CAT / CAST

Sessió de vuit peces audiovisuals de l’artista Marla Jacarilla. Assaig, literatura audiovisual, creatives elucubracions sobre la intangibilitat de la veritat i l’imaginari, anàlisi de la imatge contemporània, videoart, un constant humor subtil, i moltes coses més, formen aquesta sessió única. Amb la presència de l’artista.


Imprimir articulo    

Marla Jacarilla (Alacant, 1980) és una artista que desenvolupa la seva obra mitjançant tècniques com l’escriptura, la performance, els curtmetratges i les videoinstal·lacions. Busca continuament nexes entre l’art plàstic, les noves tecnologies i la literatura per dur a terme una narrativitat fragmentada i saltejada de ficció que l’espectador és invitat a recompondre. Les seva àmplia gamma de producció artística ha estat programada en diversitat de centres d’art contemporani, museus i festivals de cinema. Marla també és escriptora i crítica cinematogràfica.

Aquesta sessió de Busca Raons aglutina una bona part de l’obra audiovisual (videoartística, assagística) de Marla Jacarilla, difícilment visionable de manera conjunta. La componen diverses peces de la sèrie ‘Elucubraciones en torno a esa serie de características que debería tener (o no) la literatura del futuro’, també de la sèrie ‘Anotaciones para una eiségesis’, així com obres recents d’anàlisis de la imatge contemporània.

Sesió: dimarts 29/1/19, a les 21:15
Lloc: Zumzeig Cinecooperativa
Duració: 98’
Amb la presència de Marla Jacarilla

Obres de la sessió:

La improbable veracidad de la historia que estoy narrando (2013). Duració: 5’
Qüestionament històric que parteix de la infància de l’escriptor polonès Witold Gombrowicz per a arribar així a la de l’autora, desmuntant alhora els mecanismes de creació d’accions i apel·lant a l’espectador per a fer-lo conscient d’aquest procés.

La prima bastarda de Stephen Dedalus (2014). Duració: 15’
Tragicomèdia en cinc actes sobre la impossible comparació entre la infància de Stephen Dedalus (alter ego de l’escriptor James Joyce) i la de l’autora. Exercici metalingüístic que reflexiona sobre les diferents maneres d’explicar una història i fer-la versemblant malgrat la seva impossibilitat.

Manual de instrucciones para interpretar falsas novelas. Extracto. Capítulo V: “Las personas y las cosas” (2016). Duració: 22’
El manual d’instruccions, segons Manuel Vicent, és la literatura del futur. La literatura de l’absurd, segons G.K. Chesterton, és la literatura del futur. A partir d’aquestes dues claus aparentment inconnexes i contradictòries, s’elabora un irònic manual a manera de vídeo instructiu que serveixi per a interpretar la “falsa literatura”; en concret, les “Sis falses novel·les” escrites per Ramón Gómez de la Serna entre 1923 i 1927.

Si yo lo supiera (2016). Duració: 12’
La pregunta “com serà la literatura del futur?” és el leitmotiv d’una sèrie d’obres realitzades des de l’any 2011. Davant la impossibilitat de respondre-la d’una sola manera l’única reacció possible és continuar investigant. Continuar recorrent el passat a la recerca de pistes, continuar rastrejant declaracions d’escriptors sobre aquest tema, com Valle-Inclán, que va admetre la seva incapacitat per a donar una resposta concreta. Potser perquè forma part inherent de l’ésser humà fer-se constantment preguntes la resposta de les quals no pot arribar a saber.

26 variaciones sobre la ínfima posibilidad (2014). Duració: 16’
A partir d’una sèrie d’anècdotes – reals o no – de la vida del compositor Johann Sebastian Bach, es planteja una reflexió sobre conceptes com a apropiació, còpia, variació o plagi; mostrant la inevitabilitat de la fal·làcia i la predisposició de l’ésser humà a l’estilització dels fets.

Apuntes sobre una mise-en-scène como cualquier otra (2017). Duració: 10’
A partir d’una imatge de l’assassinat de l’ambaixador rus Andrei Karlov, es proposa una reflexió sobre la naturalesa de les imatges que es produeixen constantment en el segle XXI, sobre la manera en què les produïm, consumim, acumulem i finalment oblidem.

Gestos políticos, políticas del gesto (2017). Duració: 8’
Anàlisi a partir d’un arxiu de GIFs protagonitzats per diversos polítics nacionals i internacionals. Per què ens obsessionen tant aquests gestos? Què ens està comunicant el moviment d’una mà, la intensitat d’una mirada o una manera de caminar? Pot existir un sentiment d’identificació en algun d’aquests gestos? O potser es tracta més aviat d’una necessitat de ridiculitzar a l’altre?

Evolución 1975-2017 (2018). Duració: 10’
El 1975 Juan Carles de Borbó va ser proclamat Rei d’Espanya. Des de llavors, cada 24 de desembre, la majoria de canals de televisió nacionals i autonòmics retransmeten un missatge.

SUSCRIPCIÓN

Redes sociales y canales de vídeo:

Facebook

Twitter

Vimeo

ETIQUETAS

ARCHIVO